O predavačima i temama predavanja

Mr. Agilni i Mr. Iterativni otvoreno pričaju o svojim prednostima i nedostacima

Cilj predavanja je da u međusobnoj konverzaciji Mr. Agilni i Mr. Iterativni spoznaju svoje dobre strane i priznaju svoje probleme.
Definirat će što je to waterfall, a što agile. Objasnit će koja je metodologija prikladna za koje tipove projekata i koje zamke možete očekivati kod primjene tih metodologija! Također, pokušat će dokazati da je kombinacija tih dvaju “suprotstavljenih” metodologija, ne samo moguća već i znatno poželjnija!

Nenad Trajkovski (MVP za Project)

nenad trajkovski Nenad Trajkovski, Microsoftov je MVP za Project. Radi kao voditelj projekata na složenim softverskim projektima u PERPETUUM MOBILE d.o.o., te kao trener za vođenje projekata i MS PROJECT. Redoviti predavač na konferencijama MS WINDAYS, MS VIZIJA i MS SINERGIJA. U proteklih 5 godina nalazi se, prema ocjenama publike među prvih 5 predavača na navedenim konferencijama. Nosilac je sljedećih certifikata: PMP (Project Management Professional), PMI-RMP (Risk Management Professional), MCP (Microsoft Certified Professional), MCT (Microsoft Certified Trainer), MCTS (Microsoft Certified Technical Specialist) i MVP (Microsoft Most Valuable Professional) za MS PROJECT.

 

 

Goran Milanov (Microsoft MVP za SQL Server)

Goran Milanov Goran Milanov, Microsoftov je MVP za SQL Server. Sudjelovao je u raznim ulogama na mnogim projektima razvoja softverskih sistema za male, srednje i velike poslovne sisteme u Srbiji. Više puta u svojoj karijeri upravljao je razvojnim timovima koji su brojali od 5 do 50 developera. Trudi se spojiti sve najbolje iz svijeta developera i PM svijeta. Piše blog i objavljuje naučne radove s temom vezanim uz agilne metodologije i njihovu usporedbu s tradicionalnim metodologijama za upravljanje razvojnim projektima. Magistrirao je na temu upravljanja razvojem Master Data Management sistema u skladu sa SCRUM-om. Predavanja su mu kontradiktorna, jer trudi se izazvati sukob mišljenja prisutnih i natjerati ih na preispitivanje stavova.


Kako spojiti agile i korporaciju: Mission Impossible?

Većina današnjih organizacija već je usvojila neki oblik formalnog upravljanja projektima, a koji je povezan i prilagođen strogim korporativnim politikama i procedurama po kojima se odvija život u organizaciji. Ako želite da vas ozbiljno prihvate, potrebno je koristiti riječi kao što su projektni planovi, ključne točke projekta, čvrsti datumi završetka, isporuke projekta, vlasništvo nad isporukama. Zar ne? Ovisi, rekli bi iskusni konzultanti. zadnjih dvadesetak godina proveli smo objašnjavajući menadžerima u korporacijama da isprintani i na zid zalijepljeni projektni plan ne znači ujedno i da se zadaci upravo isporučuju kako je planirano i da ne garantira uspjeh projekta. Zapravo, realnost je da se projekt odvija po nekom sasvim drugom ključu, te da većina ljudi uključenih u projekt ima drugačije viđenje projekta, isporuka i vremena. Upoznajte se s agilnim metodologijama i naučite svoje menadžere, koji na iste još uvijek gledaju kao nešto egzotično i novo, da postoji bolji put upravljanja projektima koji daje kvalitetniji i razumljivije rezultate.


Ratko Mutavdžić (PMP)

Ratko Mutavdžić

Ratko Mutavdžić, PMP, osnivač je i arhitekt u grupi PROJEKTURA, tvrtki koja se bavi savjetovanjem u uporabi novih i nastajućih tehnologija, te ih uvodi u korporativna okruženja velikih organizacija. Prije toga, proveo je 15 godina u tvrtki Microsoft, gdje je bio prvi konzultant te vodio organizaciju u isporuci projektnih rješenja velikim organizacijama u regiji jugoistočne Europe. Potom je vodio grupu koja se bavila uvođenjem novih tehnologija u vrijeme kada su se tehnologije i rješenja počela značajno zasnivati na internet rješenjima i cloud computing tehnologijama. Zadnjih nekoliko godina vodio je grupu za rad s velikim korisnicima, s primarnim fokusom na javnu upravu. Autor je većeg broja objavljenih radova vezanih uz različite primjene tehnologije, poznatih blogova s temama novih tehnologija i upravljanja projektima te aktivni sudionik niza društvenih mreža, istražujući načine uporabe i primjene istih u povezivanju i dijeljenju informacija. Često održava različita poslovna predavanja na raznim konferencijama tijekom godine, a prisutan je u svim društvenim medijima koji koriste riječi change, innovation, invention, lean, startup itd. Jedan je od osnivača ogranka PMI Hrvatska.

Osnovni principi i vrijednosti agilnih tehnika

Već dugo slušamo da su waterfall projekti u softverskoj industriji uglavnom neuspješni i da je neophodan prelazak na agilne metode kako bi povećali produktivnost tima i predvidljivost krajnjih rezultata. Međutim, često se dešava da tim i nakon prelaska na agilne tehnike rada zadrži mnoge stare navike. Koji su uzroci teškog prihvaćanja agilnih tehnika rada od strane programerskih timova? Kada agilne tehnike daju rezultate?

Na ovoj chalk ’n’ talk sesiji popričat ćemo o vrijednostima koje stoje u osnovi agilnih tehnika rada i tehnikama koje možete primijeniti kako bi postepeno prepoznali i uklonili waterfall iz vašeg projekta i to na svim nivoima – od programiranja i testiranja, preko vođenja projekta pa do puštanja nove verzije u produkciju.


Ivan Pavlović (MVP For Visual C#, Certified ScrumMaster)


ivan pavlović

Ivan Pavlović, Microsoftov je MVP For Visual C# i Certified ScrumMaster. Već 15 godina izrađuje softver tako što na prvo mjesto stavlja članove svojih timova. Tijekom tog perioda radio je na raznim tipovima projekata – od razvoja skoro svih tipova .NET aplikacija, postavljanja i konfiguracije složenih timskih razvojnih okruženja, obuke do savjetovanja programerskih timova. U posljednje vrijeme radi kao Agile Coach i Microsoft Team Foundation Server ekspert na brojnim projektima na Balkanu.

Suosnivač je i direktor firme Hive Studios d.o.o. (www.hive-studios.com). Iako nema vremena za programiranje kao nekad i dalje tečno govori T-SQL, C#, WIQL i Basic For Spectrum.

Kao Microsoft MVP i INETA Country Leader za Srbiju, vrlo je aktivan u Microsoft zajednici. Vodi Aplication Lifecycle Managment korisničku grupu i pomaže u organizaciji .NET korisničke grupe u Beogradu.

Agilni pristup životnim ciklusima razvoja softvera

Razvoj softvera sastoji se od svojih ponavljajućih ciklusa. Kvalitetno upravljanje životom, odnosno životnim ciklusima aplikacije ključan je za učinkovitost i uspjeh softverskog projekta. Tradicionalne se metode razvoja, one temeljene na strukturiranoj analizi, modeliranju i dizajnu te detaljnom planiranju, pokazuju problematičnima u dinamičnim okruženjima pa čak i onda kada postoje nesigurnosti poput, primjerice, promjene specifikacije zahtjeva, terminskog plana, raspoloživih sredstava, tehnologije ili tima. U takvim se situacijama traži prilagodljivost koja je jedno od glavnih obilježja agilnih metoda. Uvođenje i korištenje agilnih metoda zahtijeva prilagođavanje organizacije, tima i pojedinaca.
Scrum je provjerena, dobro poznata i danas najčešće korištena agilna metodologija razvoja softvera. Osim o Scrumu, često se priča i o FDD-u, ekstremnom programiranju, DSDM-u, TDD-u, BDD-u, Kanbanu i drugim agilnim metodama. Na ovom predavanju bit će predstavljene metode u upravljanju razvojem aplikacija i analizirati će se primjeri iz stvarnog života koje pokazuje zašto agilne metode u praksi često funkcioniraju bolje. Također, govoriti će se i o tipičnim poželjnim i nepoželjnim obrascima koji se mogu javiti kod uvođenja i primjeni Scruma ili neke druge agilne metodologije u procesima razvoja softverske aplikacije.


Ivan Kardum (Microsoft MVP za Visual Studio ALM)

ivan kardum

Ivan Kardum, Microsoftov je MVP za Visual Studio ALM. U području projektnog menadžmenta nositelj je PMP certifikata te Certified ScrumMaster. Od certifikata iz područja razvoja softvera tijekom posljednjih desetak godina skupio je priznanja MCSD, MCAD, MCPD te MCTS za TFS. Po zanimanju je diplomirani inženjer računarstva. U informatičkom poduzeću Ekobit radi kao tehnički konzultant, voditelj projekata, voditelj razvojnih timova i viši razvojni inženjer na brojnim uspješnim razvojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Držao je predavanja na više domaćih i regionalnih tehnoloških događaja uključujući gotovo sve dosadašnje MS WinDays-e, ATD, DevArenu, NT Konference-u, a predavao je i na europskoj konferenciji u Müchenu Team Conf. Sudjelovao je na raznim svjetskim konferencijama kao što su Microsoft Visual Studio Team System Inner Circle Airlift u Seattleu, Microsoft PDC-u u Los Angelesu i Redmondu, Microsoft TechEdu te tri posljednje Microsoft Build konferencije. Povremeno piše članke za časopis Mreža gdje uglavnom obrađuje teme vezane uz upravljanje životnim ciklusom aplikacija (ALM), Team Foundation Server te agilne metodologije upravljanja projektom.


Okrugli stol – Agile vs Waterfall

Kroz otvorenu diskusiju, sudionici okruglog stola, će, uz očekivano uplitanje posjetitelja, pokušati svatko iz svojeg kuta dati odgovor na pitanja o prednostima i nedostacima različitih metodologija.

Luka Gospodnetić (PMP)

luka gospodnetić

Diplomirao je računarstvo 2004. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Razvojem softvera i vođenjem projekata bavi se više od 10 godina, a krajem 2009. godine stekao je i PMP certifikat. Trenutno radi u tvrtci IN2 d.o.o. gdje je zadužen za projekte IN2 grupe u telekom industriji. U slobodno vrijeme bavi se samogradnjom i čitanjem knjiga, dok dnevne frustracije rješava na nogometnim i košarkaškim terenima.


Denis Kranjčec

denis kranjčec

Zaposlen u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srce) više od 12 godine gdje dulji niz godina vodi razvoj složenih informacijskih sustava, s više od 150.000 aktivnih korisnika i 100 ustanova, za potrebe akademske zajednice. Sustavi su uglavnom realizirani na Java platformi, korištenjem velikog broja raznih tehnologija i alata.


Zvonimir Križ (Certified ScrumMaster)

zvonimir križ

17 godina iskustva u razvoju softvera u bankarskoj i vojnoj industriji. Posljednjih 9 godina radi kao voditelj razvojnih timova (10+ programera) na enterprise rješenjima internetskog bankarstva i šalterskih bankarskih aplikacija. Sa izraženim bazičnim tehničkim znanjima, Zvonimir uspješno sudjeluje,  vodi, koordinira i upravlja  projektnim  timovima,  te sudjeluje u izradi arhitekture softverskih rješenja. Od 2009 prakticira Scrum i ostale tehnike i metode agilnog razvoja kao trener, coach i Scrum master. Kao prvi certificirani Scrum Master (CSM) u Hrvatskoj,  suosnivač i predsjednik udruge Agile Croatia, vrlo je aktivan u promicanju Agilnih metodologija u zajednici. Jedan je od glavnih organizatora regionalne Agile Adria konferencije (agileadria.com).


Jasmina Magdić (Microsoft Dynamics CRM & Microsoft Dynamics SureStep)

jasmina magdić

Voditeljica projekata s višegodišnjim iskustvom, prvenstveno u području ERP (Enterprise Resource Management) i CRM (Customer Relationship Management) implementacija. Certificirani je stručnjak za Microsoft Dynamics CRM i Microsoft Dynamics SureStep. Područje CRM-a joj je posebno drago, pa je diplomu diplomiranog inženjera elektrotehnike nadogradila diplomom magistra znanosti radom na temu uvođenja CRM poslovne strategije. Autor je nekoliko znanstvenih članaka, imala je predavanja na znanstvenim i tehnološkim konferencijama te visokim učilištima. Aktivan je član PMI ogranka Zagreb, Hrvatska, član organizacijskog tima i bivši direktor PMI foruma.


Goran Milanov (Microsoft MVP za SQL Server)

Goran Milanov

Goran Milanov, Microsoftov je MVP za SQL Server. Sudjelovao je u raznim ulogama na mnogim projektima razvoja softverskih sistema za male, srednje i velike poslovne sisteme u Srbiji. Više puta u svojoj karijeri upravljao je razvojnim timovima koji su brojali od 5 do 50 developera. Trudi se spojiti sve najbolje iz svijeta developera i PM svijeta. Piše blog i objavljuje naučne radove s temom vezanim uz agilne metodologije i njihovu usporedbu s tradicionalnim metodologijama za upravljanje razvojnim projektima. Magistrirao je na temu upravljanja razvojem Master Data Management sistema u skladu sa SCRUM-om. Predavanja su mu kontradiktorna, jer trudi se izazvati sukob mišljenja prisutnih i natjerati ih na preispitivanje stavova.


Ivan Pavlović (MVP For Visual C#, Certified ScrumMaster)

ivan pavlović

Ivan Pavlović, Microsoftov je MVP For Visual C# i Certified ScrumMaster. Već 15 godina izrađuje softver tako što na prvo mjesto stavlja članove svojih timova. Tijekom tog perioda radio je na raznim tipovima projekata – od razvoja skoro svih tipova .NET aplikacija, postavljanja i konfiguracije složenih timskih razvojnih okruženja, obuke do savjetovanja programerskih timova. U posljednje vrijeme radi kao Agile Coach i Microsoft Team Foundation Server ekspert na brojnim projektima na Balkanu.

Suosnivač je i direktor firme Hive Studios d.o.o. (www.hive-studios.com). Iako nema vremena za programiranje kao nekad i dalje tečno govori T-SQL, C#, WIQL i Basic For Spectrum.

Kao Microsoft MVP i INETA Country Leader za Srbiju, vrlo je aktivan u Microsoft zajednici. Vodi Aplication Lifecycle Managment korisničku grupu i pomaže u organizaciji .NET korisničke grupe u Beogradu.

Upravljanje Projektima – pogled s druge strane

Nebrojeno puta smo čuli od voditelja projekata kakve on probleme ima s prodajom, nabavom, izvršiteljima… No, kako na voditelje projekata gledaju izvršitelji, pogotovo u kompleksnim projektima! Ovaj igrokaz će Vam dati odgovor na ovo pitanje i dati jasnu sliku o tome TKO JE U PRAVU?


Andrej Radinger (Windows Phone Development MVP)

andrej radinger

Andrej Radinger, Microsoftov je MVP za Windows Phone Development. Proučavanjem, razvojem i implementacijom Microsoftove mobilne tehnologije bavi se od njenih najranijih početaka. Sudjelovao je u mnogim projektima vezanima uz mobilnost te prošao kroz sve uloge u projektima – uloge savjetnika, programera, voditelja obuke, voditelja projekata, vozača, skladištara itd. Iskustvo je stjecao radeći u nekoliko domaćih tvrtki te na temelju desetgodišnjeg iskustva, početkom 2006. pokreće vlastitu tvrtku, koja se bavi savjetovanjem, obukom i razvojem, ponajprije mobilnih rješenja, ali i šire, primjerice pametnih klijentskih rješenja.

Andrej je redoviti predavač na Microsoftovim konferencijama u regiji i TechEdu. Aktivni je član MS zajednice u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme bavi se nogometom te sviranjem i pjevanjem po vatrogasnim zabavama.

Nenad Trajkovski (MVP za MS Project)

nenad trajkovski

Nenad Trajkovski, Microsoftov je MVP za Project. Radi kao voditelj projekata na složenim softverskim projektima u PERPETUUM MOBILE d.o.o., te kao trener za vođenje projekata i MS PROJECT. Redoviti predavač na konferencijama MS WINDAYS, MS VIZIJA i MS SINERGIJA. U proteklih 5 godina nalazi se, prema ocjenama publike među prvih 5 predavača na navedenim konferencijama. Nosilac je sljedećih certifikata: PMP (Project Management Professional), PMI-RMP (Risk Management Professional), MCP (Microsoft Certified Professional), MCT (Microsoft Certified Trainer), MCTS (Microsoft Certified Technical Specialist) i MVP (Microsoft Most Valuable Professional) za MS PROJECT.